Wysłany: 2012-10-06, 19:49 Sprzęgło i skrzynia biegów
Witajcie
Pytanie brzmi oczywiście co jest nie tak ;)
Objaw występuje podczas ruszania, ale dopiero kiedy olej się już rozgrzeje: (nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić) pod koniec klejenia łapie tak jakbym puścił klamkę; kiedy kończy się ślizgać następuje szarpnięcie i sprzęgło klei w 100%.
Drugi objaw to ślizganie sprzęgła jeśli tylko dotknę klamki - ogólnie poza tym się nie ślizga; wygląda tak jakby sprzęgło się już kończyło, ale tak jest od półtora roku i nie zmieniło się do tej pory, a jeśli tak to zmienia się bardzo powoli bo nie zauważam.
Teraz skrzynia. Bardzo często zdarzają mi się fałszywe luzy, czasem wypadają biegi (a to bardzo nie fajne jak się ciśnie na 4tym biegu i nagle wypada bieg a po sekundzie wpada z powrotem...).
Mieliście podobne objawy ?
Czy sprzęgło zachowuje się podobnie u tych z Was którzy też używają Motula 5100 ?
Czy skrzynia nie zachowuje się tak z powodu czegoś nie tak w sprzęgle (kończy się, niewłaściwie zamontowane podczas wymiany itp) ?
Jeśli ktoś przed Tobą robił sprzęgło to może sprawdź czy wszystko jest poprawnie złożone...
Znam taki przypadek, że w sprowadzonym moto z problemami ze sprzęgłem po rozebraniu okazało się że brakuje jednej tarczy...
_________________ Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
Życie liczy się w kilometrach
>>> www.MOTOmostowcy.pl <<<
>>> www.motokm.pl <<<
czy dźwignia sprzęgła nie blokuje ci się o konsole z przełącznikami zespolonymi?
Nie, tu wszystko jest ok. Faktycznie kiedyś tak było i klamka lekko dotykała przełączników i handguarda ale po przesunięciu klamki tak żeby nic jej nie przeszkadzało w pracy jest tak samo.
Wygląda na to że trzeba zajrzeć do sprzęgła. Na apriliaforum.com wyczytałem że jest jeszcze regulacja na popychaczu między klamką a tłoczkiem - sprawdzę jeszcze czy to nie to jest przyczyną.
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 1155 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-08, 19:12
To w razie konieczności podjedź do mnie w wolnej chwili to rzucę okiem , może coś zaradzimy. Ostatnio też miałem Capo z problemem sprzęgła i się udało naprawić
Jagiel, pracujesz w sobotę ? Jeśli nie to do której w tygodniu jesteś w warsztacie ?
U mnie sprzęgło działa OK na zimnym silniku no i nie wiem czy to olej po rozgrzaniu powoduje te problemy czy płyn hamulcowy w sprzęgle.
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 1155 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-08, 21:01
W soboty nie, puki co nie :) w tygodniu jestem 12-20 w tym tygodniu wtorek mnie nie będzie ale od środy spoko, zapraszam. Dzwoń wcześniej 510-749-768 powiem ci jak dojechać
Nadal nie wiem co jest przyczyną niewłaściwie działającego sprzęgła.
Chociaż po zmianie oleju jest znacznie lepiej. Zmieniłem też sprężyny docisku sprzęgła i efekt niemal zniknął, choć sprzęgło nadal klei całkowicie na końcu ruchu klamki.
Okazało się przy okazji wizyty u Jagiela że w układzie hamulcowym mam szarą breję a nie płyn i że uszczelka wysprzęglika się skończyła i cieknie. Uszczelkę zmieniałem rok temu na oryginał Brembo, nie sądziłem że tak szybko się z.ebie...
Przy okazji uszczelkę dorobiłem w http://www.passerotti.com.pl/ na Garażowej 4 w Warszawie, za 18 zł, czekałem 2 dni. Uszczelka ma wymiary 20-28-4 i jest wykonana z EPDM.
Oryginał (Aprilia AP8106935, Brembo 05426396) kosztuje 90 zł i trzeba czekać przynajmniej 3 dni jeśli jest w Polsce, lub min. 3 tygodnie jeśli nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum