Panowie czy ktoś ma na stanie typowy włącznik świateł do sprzedania?
U mnie jest wersja "Szwajcar" i światła z automatu załączane.Więc z prawej strony w tym miejscu mam zaślepke.Od zeszłego sezonu opóżniacz czasowy założony ale nie bardzo chce to ustrojstwo trzymać wolałbym typowy włącznik/wyłacznik.
Coś ktoś wie? słyszał? ma na sprzedaż?
tylko zastanawia mnie to czy instalacje są takie same , również mam zapalane po przekręceniu stacyjki
Tak się zastanawiam czy zaślepka która jest w miejscu włącznika świateł jest wyjmowalna , bo może by tak zastosować jakiś inny wyłącznik
_________________ APRILIA CAPONORD 1200 RALLY 2016
APRILIA ETV 1000 CAPONORD 2006 niedawno zmienił właściciela
KTM LC4 620 1994 (nie) dawno zmienił właściciela
MZ ES250 1960
Od zeszłego sezonu opóżniacz czasowy założony ale nie bardzo chce to ustrojstwo trzymać wolałbym typowy włącznik/wyłacznik
jeżeli zależy Ci na odłączeniu świateł na czas rozruchu to lepszym rozwiązaniem będzie przekaźnik ( stycznik) podłączony pod "+" rozrusznika, szarpanie się o te parę sekund przed rozruchem tak naprawdę nie ma większego sensu dla bilansu energetycznego akku
_________________ Chińskie przysłowie mówi:
"Jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się. Jeśli chcesz przez całe życie być szczęśliwy - załóż sobie ogród." dodam... żeby mieć gdzie pić
tylko zastanawia mnie to czy instalacje są takie same , również mam zapalane po przekręceniu stacyjki
Tak się zastanawiam czy zaślepka która jest w miejscu włącznika świateł jest wyjmowalna , bo może by tak zastosować jakiś inny wyłącznik
Zaślepka jest wyjmowana.
Musze oblukać te przewody jak to tam z nimi jest czy to wogóle pójdzie podłączyć po oryginalnej instalacji.
[ Dodano: 2016-02-21, 08:46 ]
robert1973 napisał/a:
Czarny84 napisał/a:
Od zeszłego sezonu opóżniacz czasowy założony ale nie bardzo chce to ustrojstwo trzymać wolałbym typowy włącznik/wyłacznik
jeżeli zależy Ci na odłączeniu świateł na czas rozruchu to lepszym rozwiązaniem będzie przekaźnik ( stycznik) podłączony pod "+" rozrusznika, szarpanie się o te parę sekund przed rozruchem tak naprawdę nie ma większego sensu dla bilansu energetycznego akku
Wiesz co tych żarówek Kapeć troche ma i tak powiem szczerze przed wymianą aku w zeszłym roku miałem czasami kłopot odpalić.
Co do stycznika mógłbyś zarzucić mniej więcej o czym myślisz specem w kabelkach nie jestem ale podsune pomysła elektrykowi może coś zmajstruje z tego.
Co do stycznika mógłbyś zarzucić mniej więcej o czym myślisz
krótko:
- zwykły przekaźnik samochodowy
- podłączasz pod styk Normalnie Zamknięty zasilanie 12V do przekaźnika świateł
- zasilanie cewki do (przekaźnika)rozrusznika i tu już obojętne czy do sterowania czy "siły" ważne aby otrzymać +12V w momencie podania zasilania na rozrusznik co spowoduje zadziałanie cewki odciągnięcie styku w przekaźniku( tym nowym) i odcięcie zasilania na lampy :)
to tak króciutko bez schematu ogólny zarys
_________________ Chińskie przysłowie mówi:
"Jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się. Jeśli chcesz przez całe życie być szczęśliwy - załóż sobie ogród." dodam... żeby mieć gdzie pić
Okej.. rzuce info do "elektryka" Jagiel ale ten przekaźnik podpinać w te miejsce o którym pisał robert? pewnie "fachowiec" będzie wiedział ale wolałbym się upewnić żeby nie odjeb... mi fuszerki i szukał później świateł po ciemku
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2016-02-22, 14:01
ale masz taki co wykrywa ładowanie ?
MZ ES250 1960
GrzeTom
Wysłany: 2016-02-22, 14:39
fakir napisał/a:
ale masz taki co wykrywa ładowanie ?
A czy całość dyskusji nie zatoczyła już błędnego koła ??
bo przeca on ma automat do świateł.. a jedynie chce go lekko oszukać na czas "rozruchu".
IMO najprościej przekaźnik i + z rozrusznika, wyłączający lampki na czas "startu promu kosmicznego"
Inaczej przekombinowane :)
Wysłany: 2016-02-22, 14:47
hmy zastanawiam się czy nie lepiej by było żeby światła zapalały się dopiero po odpaleniu silnika a nie wyłączały tylko na czas odpalenia - chociaż w sumie .....
MZ ES250 1960
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum