jańcio
pisałeś, że wypróbujesz ENI csoter
a taki opis produktu widnieje
ZASTOSOWANIE: WIĘKSZE SKUTERY Z SILNIKIEM 4T, LUB MNIEJESZE MOTOCYKLE I MOTOROWERY Z SILNIKAMI 4-SUWOWYMI.
tak zapodałem, bo dostałem na ew. dolewkę od Jacka razem z moto
janciovodnik
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2016-03-11, 23:25
Wnuczek wypróbuje jak bede zmienial. Pare tysi mi jeszcze zostalo.
Wiek: 40 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 1155 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-03-12, 01:07
Ludzie, to jest chwyt marketingowy a wy łykacie to jak pelikany ;)
Eni IRide Scooter to inaczej Agip 4T 15W50 czyli dokładnie ten sam olej , który latami lało się do kapci z tą różnicą, że zmienili naklejki i napisali Scooter .... a dlaczego ? a no dlatego ,że w np. Włoszech czy Europie Zachodniej jest od pyty skuterów. Producenci oleju chcą trafić do największej grupy docelowej bo w końcu chodzi o kasę, dlatego wymyślili sobie taką a nie inna nazwę. Olej identyczny... to tak samo jak 10W40 Quad... to samo co 10W40 Moto
ehh co za burzliwe wypowiedzi :) jako użyszkodnik scooterowy od paru ładnych lat mogę powiedzieć że silnik w rollerze niczym się nie różni od Kapciowego(zasadniczo- wiadomo że Rotax to bardzo specyficzny silnik) są oprócz silnika samego w sobie smarowane koła zębate, łańcuchy, sprzęgła. Jak olej spełnia normy zakładane przez producenta(motocykla) to lać i cieszyć się jazdą a że naklejce coś-tam pisze.... kapcie nic wolniej nie będą jeździć a sqterem też można zapier....ć tyle że wolniej :D
oczywiście moja wypowiedź nie dotyczy 49ccm 2T i innych mniejszych pojemności powiedzmy że zaczynamy od "ćwiartki".....( qrna do ćwiartki% szkoda siadać :P)
_________________ Chińskie przysłowie mówi:
"Jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się. Jeśli chcesz przez całe życie być szczęśliwy - załóż sobie ogród." dodam... żeby mieć gdzie pić
Mam lekki problem...
Generalnie czytam że zalercany jest półsyntetyk 15W50 - jak zaleca producent...
W wątku z ankietą koledzy polecają FUCHS SILKOLENE COMP 4 15W50 XP - ale na stronie producenta czytam, że to syntetyk...
Katalog Fuchsa
nie ma różnicy? lepkość i sezonowość wystarczą?
bo rozumiem że rozmawiamy o tym cudzie:
Nie wiem - nie znam się - może to niuans, ale zapytam się, pomyślałem, bo po tej jeździe na jednym garze nie wiem czy benzynki do oleju przez pierścienie mi nie pociągnęło i czy nie wymieniać oleju....
_________________ Live Free Or Die...
------------------------------------------------------
Aprilia ETV1000 Caponord 2003 (2016- ...)
Yamaha XVS 1100 Drag Star 2005 (2014-2016)
Romet Pony - Motorynka (1986-1994)
janciovodnik
Ile cylindrów ma Caponord: 2
_________________ Chińskie przysłowie mówi:
"Jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się. Jeśli chcesz przez całe życie być szczęśliwy - załóż sobie ogród." dodam... żeby mieć gdzie pić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum