Tak sobie siedzę i myślę....czy da się coś z tym zrobić? żeby klamka chodziła lżej...? Regulacji tam chyba żadnej nie ma poza odległością klamki od kierownicy. A szkoda, bo u mnie sprzęgło bierze przez cały zakres ruchu klamki ( dość długi) przydałoby sie go skrócić tak żeby brało z dołu i tak do połowy zakresu ruchu klamki - ale pewnie z tym też nic nie zrobię>
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2012-12-29, 08:22
Nic z tym nie zrobisz takie jest po prostu tępe, a im większe obciążenie silnika tym jeszcze ciężej chodzi sprzęgło bo je dociska mocniej żeby się nie poślizgnęło
Spróbuj sobie zdjąć klamkę, wszystko dokładnie wyczyścić np. naftą i nasmarować smarem miedziowym. Na pewno to nie poprawi pracy sprzęgła, ale sama klamka będzie lżej chodzić.
czy ten tłoczek przy silniku mogę odkręcić bez utraty/spuszczenia płynu z układu sprzęgła? Bo nie wiem czy płyn pocieknie jak go odkręcę? Chciałem przesmarować tę uszczelkę tłoczka...
czy ten tłoczek przy silniku mogę odkręcić bez utraty/spuszczenia płynu z układu sprzęgła? Bo nie wiem czy płyn pocieknie jak go odkręcę? Chciałem przesmarować tę uszczelkę tłoczka...
Możesz. Wewnątrz cylindra jest sprężyna wypychająca tłoczek, ale jeśli zrobisz to z uwagą i go przytrzymasz to nie wyjdzie (chociaż wydaje mi się że u mnie nie został wypchnięty tak że by wyciekł płyn).
Tylko to bez sensu, opór stawiany przez uszczelkę jest znacznie mniejszy niż stawiany przez samo sprzęgło. Moim zdaniem nie poczujesz rónicy. Poza tym musiałbyś posmarować go czymś co nie zareaguje z płynem hamulcowym i samą uszczelką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum