jaras
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2010-10-19, 17:42 nowy aku
Chyba wiem, skąd moje ostatnie problemy z odpaleniem moto po nocnym postoju na lekkim mrozie-wczoraj właśnie B3stia uświadomił mi, że do naszych Kapiszonów trzeba kupować akumulatory o podwyższonym prądzie rozruchowym- tak gdzieś ok 200A...okazało się że mój nowy(unibat) ma tylko 135 A rozruchowego prądu...a taki np Yuasa może być w wersji nawet do 260 A....nie sądziłem że w silniku benzynowym jest to aż tak ważne...(bo w dieslach jak najbardziej)
czyli nic tylko czeka mnie prawdopodobnie zakup nowego aku:):)
ciekaw jestem, jakie koledzy macie akumulatory:)- bo w moim Unibacie nigdzie nie znalazłem info n/t wielkości tegoż prądu, dopiero tel do sprzedającego ujawnił tą wartość ...
_________________ N 51*52'57,12"
E 21*41'15,90"
KTM 1190 Adventure
Volvo XC70 CrossCountry
Wiek: 52 Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 459 Skąd: Warszawa/Marki
Wysłany: 2010-10-20, 07:48
Słaby acu może sprawić wiele innych problemów... (opisywałem swoje przeżycia, mozna poszukać na forum), a jeśli chodzi o zakup, to mozna słabiznę kupić za 100 na jeden sezon, albo Yuasa za ~250 i mieć spokój na 3 lata...
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2010-10-20, 11:25
Krzysiek napisał/a:
Słaby acu może sprawić wiele innych problemów... (opisywałem swoje przeżycia, mozna poszukać na forum), a jeśli chodzi o zakup, to mozna słabiznę kupić za 100 na jeden sezon, albo Yuasa za ~250 i mieć spokój na 3 lata...
Lub kupić Vartę silver dynamic żelówkę za 300zł i mieć spokój przynajmniej 5 lat.
Lub kupić Vartę silver dynamic żelówkę za 300zł i mieć spokój przynajmniej 5 lat.
Wiek: 52 Dołączył: 17 Sie 2009 Posty: 459 Skąd: Warszawa/Marki
Wysłany: 2010-10-21, 07:42
Oczywiście wiele też zależy od użytkowania, zimowania, doładowywania poza sezonem itp... ale 7 lat? fiu, fiu.. niezły wynik ja nigdy nie miałem tak długo motonga, więc się nie pochwalę
jaras
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2010-10-21, 07:46
kurna...jak na razie żaden z Was nie napisał jaki ma prąd rozruchu w aku:(- powiem tylko tyle, że samo oznaczenie (np u Yuasy) nie mówi nic o prądzie bo są aku o identycznym symbolu ale różnych prądach- vide oferta Yuasy w Larsonie:):)- i nawet super żelowa Varta może mieć prąd poniżej 150A..:)
_________________ N 51*52'57,12"
E 21*41'15,90"
KTM 1190 Adventure
Volvo XC70 CrossCountry
ja nigdy nie miałem tak długo motonga, więc się nie pochwalę
Ja też nigdy tak długo nie posiadałem motocykla, ale na akumulatorze była wybita data jego produkcji
Ale jak sprzedałem, to po dwóch miesiącach padł
Jaras, jeżeli chcesz wymienić akumulator na nowy, to może najlepszym rozwiązaniem będzie telefon, do sklepu który handluje bateriami.
Z pewnością mają dane techniczne każdego akumulatora, który jest w ofercie.
Wtedy będziesz miał jasnośc i łatwiej będzie dokonać wyboru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum