Wysłany: 2013-06-19, 20:46 Lekki luz/pukanie na el. zawieszenia - norma?
Mam lekki luz na elemencie zaznaczonym w załączniku strzałką. Czy to normalne że kiedy motor stoi na podstawce centralnej i ruszam góra/dół wahaczem to tam jest lekki luz i pukanie? Tam jest jakieś łożysko? Chodzi o jakby dolne mocowanie tylnego amortyzatora (ten element w środku).
tak tak , już znalazłem w serwisówkach - czyli trzeba będzie wymienić łożysko igiełkowe które tam siedzi...
[ Dodano: 2013-06-19, 22:32 ]
nie wiem tylko w jakim stanie są pozostałe - chyba wymienię póki co tylko to jedno, wygląda na proste do wymienienia. Jak się rozsypią inne to zabiorę się wtedy za pozostałe.
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2013-06-20, 15:30
Ważne, żeby tulejka, która jest bieżnią wewnętrzną tego łożyska, była w dobrym stanie.
Samo łożysko może nie pomóc, ale obyś zastał tam dobre informacje :)
luz luzem ale chyba właśnie to najprawdopodobniej mi puka ostatnio .... co prawda tylko przy jeździe w terenie , ale jednak.
B3stia
Wysłany: 2013-06-25, 08:28
Zamówiłem w wendel-shop.de łożyska i tuleje. Kupione w sklepie zamienniki łożysk nie zawsze pasują do tulei. Uszczelniacze dostaniesz w Polsce dużo tańsze.
Niektórzy dorabiali tuleje do zamienników łożysk.
ps. Serwisówka podaje do wymiany 7 łożysk ale spokojnie można zastosować 9 łożysk, teoretycznie większa wytrzymałość.
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2013-06-29, 19:26
Luz jest nawet po wymianie łożysk i tulejek, tak ma być nie przejmuj się ja miałem luz jak wyjeżdżałem a dałem nowe i przejechałem 17 tyś. po naprawdę wertepach i nic się nie dzieje
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2013-06-30, 08:11
Ja tam luzu po wymianie nie miałem. Być może dlatego, że oprócz dorobienia tulejek na wymiar, dorobiłem jeszcze bardzo pasowne śruby mocujące.
Słabym elementem może okazać się jeszcze tuleja mocowania górnego w amortyzatorze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum