Ja jeszcze nie przerabiałem ale kiedyś słyszłem jedno capo po przeróbce chodziło ładnie ale za głośno. Koleś po zdjęciu przynitowanej końcówki odciął zwężenie i założył końcówkę spowrotem :) ale nie wiem czy warto...
Jak już przerobisz i będzie ładnie pyrkać to podeślij mi zdjęcia z opisem to umieszczę na stronie oczywiście jeśli pozwolisz :)
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-06, 16:29
Przeróbka tego wydechu nie jest tak prosta jak myślalem.
Znaczy się jest prosta, ale powrót do oryginału może być kłopotliwy :)
Odnitowałem chromowaną pokrywkę.
Cienką "rurkę" wylotową zrównałem z czołem puszki.
Dodatkowo w każdym kominie nawierciłem po cztery otwory o średnicy 10mm
Jadę do garazu zmontować i posłuchać ;)
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-08, 15:28
Hmmm :)
Wiejski tuning okazał się całkiem dobrym pomysłem.
4 dziury 10 mm w każdej puszcze dały dosyć ciekawy efekt.
Motocykl dostal bardziej rasowego brzmienia, zwłaszcza jak gwałtownie odkręcimy manetkę. Przy zejściu z obrotów wydobywa się chrapliwy odgłos.
Nie lubię głosnych wydechów i uważam, że te 4 otwory to i tak przesada.
Zostawię tylko po dwa otwory w każdej puszcze. Wydaje mi się, że będzie to optymalne rozwiązanie.
Polecam tą prostą przeróbkę tym, którzy chcą mieć nieco bardziej soczysty dźwięk wydechu :)
To poprosimy o nagranie dżwięku i umożliwienie odsłuchu :)
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-08, 21:46
Nagrywałem telefonem, ale niestety jakość dźwięku fatalna.
Przy okazji spróbuję nagrać dyktafonem z cyfrówki, może będzie lepiej :)
Obraz272.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 92,01 KB
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2009-01-03, 20:02
Chciałem tylko dopisać, że zaspawałem dwie dziurki. Zostały tylko dwie po bokach. Jest nieco ciszej.
Dźwięk nie jest już tak soczysty, a pod obciążeniem delikatnie pierdzi :)
Trzeba będzie jednak pomyśleć o akcesoryjnych kominach, a na ten sezon dziurawiony wystarczy :)
Hey Wicher
wybacz dość sceptyczne nastawienie do Oxfordów...:)
BTW
Remusy o których kiedys wspomniałem zostały sprzedane przez
poprzednika a dostalem moto ze stadardowym wydechem...
A jak tam dzwiek po "rozdziewiczeniu" oryginałow???
Dasz gdzies próbkę dzwięku???
pzdr
Wysłany: 2009-01-11, 02:39
Spoko, nie mam żalu o Oxfordy ;)
Zakupiłem to jako typowy gadżet, żeby po prostu mieć ;)
A co do dźwięku, to hmm mammieszane uczucia. Na czterech otworach chodził rasowo, ale nieco za głośno. Na dwóch otworach jest ciszej, ale z kolei dźwięk taki nijaki ;)
Postaram się wrzucić próbkę dźwięku, ale nie wiem kiedy to nastąpi ;)
Witajcie a może zdecydujecie się na takie rozwiązanie jak w aukcji?
Wasza Aprilka jest mi bliskim motocyklem gdyż jeszcze do niedawna przez kilka lat śmigał taką mój koleg Robert który w ubiegłym roku był nią w Gruzii i dała radę.Może zdecydujecie się na przeróbkę tego komina na przelot i usunięcie katalizatora jeśli posiada.Doświadczenia już trochę posiadam w takich przeróbkach a cena też nie jest wygórowana w porównaniu do ceny akcesoryjnego tłumika. Po mojej przeróbce dzwięk jes oczywiście głośniejszy ale bez przesady ale co najważniesze dostaje pięknego i miękiego basu co jest miłe dla ucha.Jestem osobą która nie preferuje ileść decybeli tylko ich jakość i jak dotychczas posiadam grono zadowolonych motocyklistów którzy zdecydowali się na przeróbkę u mnie.
Wysłany: 2009-04-26, 06:25
Tutaj gość pokazuje efekt zmiany wydechów w Capo na LeoVince... Cudo:D
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2009-04-26, 21:26
LeoVince by mi pasiły, ale cena jak narazie mnie odpycha
Póki co rozglądam się za jakimiś kominami dedykowanymi do V-Stroma, Varadero lub innej "fałki".
Trochę motania i może będą pasować :)
Zastanawiam się też nad tandetnymi wydechami "Monti", ale nie wiem czy to nie jest wyrzucanie kasy w błoto ;)
Zastanawiał się ktoś, czy takich Leonów nie dałoby się na przykład podrobić? Wziąć takiego jednego, potraktować kątówką a potem na boski wzór i podobieństwo zrobić kopię. Myślę że jest duża szansa na sukces. Faktycznie ładnie brzmią te kominy na filmie, chociaż automatyka dźwięku kamery na pewno co nieco przekłamuje...
_________________ Pesymista, to dawny optymista, który po prostu zaczął myśleć realnie...
Wysłany: 2009-04-27, 12:29
Można zapytać tego gościa ile kosztowało by dorobienie. Trzeba podstawić swoje moto/wysłać oryginalne wydechy i zrobi rury dolotowe i końcówki przelotowe ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum