Wysłany: 2010-06-23, 18:20 Za duże ładowanie czy to problem?
Witam.
Właściwie streściłem wszystko w opisie, mam teraz bardzo wysoki wskaźnik ładowania nawet do 16 V. Czy to w czymś przeszkadza? Czy to za duża wartość. Może przy pełnym włączeniu wszystkiego będzie mniej czyli tak jak ma być pomiędzy 13-15V.???
Jak ktoś ma wiedzę i doświadczenie poproszę o informację.
Many, ważny jest prąd jakim ładujesz akumulator. Ładowanie zbyt dużym prądem powoduje szybsze odparowanie wody z elektrolitu w związku z tym częściej trzeba zaglądać do cel. Jeśli będzie zdecydowanie zbyt duży to zagotujesz elektrolit i będzie po aku...
Prąd jest pochodną napięcia ładowania i oporu wewnętrznego akumulatora. Rozładowany w pełni akumulator wymaga znacznie większego prądu niż taki, który jest tylko doładowywany. W każdym razie wydaje mi się że przy napięciu 16V masz duże szanse stać się niedługo posiadaczem nowego akumulatora.
A jeszcze jedna rzecz. Napięcie którym ładowany jest aku, to jednocześnie napięcie w całej instalacji. Żywotność żarówek będzie z pewnością krótsza, choć pewnie fajniej będą świecić... Pytanie jak też zniesie to elektronika motoru? Z pewnością od razu szlag jej nie trafi, ale z uwagi na większe w tej sytuacji wydzielanie ciepła też może coś strzelić po jakimś czasie.
Napięcie ładowania powinno zdaje się wynosić około 14.4V. Przez aku płynie wtedy prąd który go nie uszkodzi a zapewni że w każdej sytuacji będzie dobrze naładowany.
_________________ Pesymista, to dawny optymista, który po prostu zaczął myśleć realnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum