Wysłany: 2011-01-08, 13:55 Wgrywanie map paliwowych - sukces bez TuneBoya :)
Witajcie,
dzięki Panu Alain Fontaine, który wydał soft TuneEcu dla Triumpha, KTMa oraz Aprilii bazujących na ECU Sagema można w dość prosty sposób i prawie za free (trzeba tylko sobie kupić - zrobić kabel) wgrywać, modyfikować mapy w naszej Apce :)
Kamil tak pobieżnie przeglądając stronę nie zauważyłem by było potrzebne jakieś dodatkowe ustrojstwo. Wystarczy kabel, sterowniki do kabla, program TuneECU.
Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2011-01-08, 20:25
Nie potrzeba interfejsu .Takie kable to mam nawet w domu,czyli ściągnąć tylko program podłączyć kabel (tylko ja mam gniazdo nie obd2 tylko 6 pinowe) i próbować łączyć się?
Poczytałem tą stronę ale nie za bardzo rozumiem te modyfikacje map.
Jakby ktoś miał chwilkę i mógłby mi odpowiedzieć na parę pytań to byłbym wdzięczny.
1. Czy mapy się tylko wgrywa czy samemu też modyfikuje (jeśli tak to wg. jakiegoś wzorca?)
2. Do czego nam ta modyfikacja map jest w codziennej jeździe potrzebna?
3. Po zmianie wydechów polecają zmianę programu. Czy takie programy są publicznie dostępne i możliwe do wgrania dzięki temu TuneEcu?
4. Czy można tym np. podwyższyć wolne obroty?
Do połączenia z Apką używam pinów. Podłączenie jest banalnie proste :)
1. Czy mapy się tylko wgrywa czy samemu też modyfikuje (jeśli tak to wg. jakiegoś wzorca?)
ODP: możesz je wgrać i możesz zmodyfikować. Choć aby modyfikować mapy samodzielnie trzeba mieć hamownię do swojej dyspozycji i rozsądnego speca pod ręką.
2. Do czego nam ta modyfikacja map jest w codziennej jeździe potrzebna?
ODP: ogólnie mapy troszkę potrafią poprawić lub zaszkodzić niemniej plusy to:
* Pozbycie się słabej pracy silnika przy niskich RPM oraz poprawienia pracy przepustnicy
* Mniejsze spalanie nawet do 15%
* Zmiana odcięcia na 10000 obrotów, aby umożliwić działanie z rzeczywistą mocą szczytową silnika przy 9500rpm.
3. Po zmianie wydechów polecają zmianę programu. Czy takie programy są publicznie dostępne i możliwe do wgrania dzięki temu TuneEcu?
ODP: na stronce Endorphin - Express masz trochę więcej informacji o mapach dla zmodyfikowanych wydechów. tamte są do TuneBoya, ale wydaje mi się, że wystarczy pogadać z Alainem F od TuneEcu i może je przerobić na HEXy.
4. Czy można tym np. podwyższyć wolne obroty?
ODP: Można. Po to właśnie wgrywa się nowsze mapy, które poprawiają pracę na wolnych obrotach :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum