Nie wiem czy pytanie nie jest banalne, ale jakie mogą być powody "rozregulowania" TPSa? Od wczoraj wolne obroty 1900-2000. Jeszcze nie chciało mi się go resetowac,ale podejrzewam, że to pomoże
_________________ Aprilia caponord etv 1000 - teraz i na zawsze... ;p
Yamaha dragstar xvs 125 - ale to już przeszłość ;)
Wiek: 40 Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 1155 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-16, 00:02
Reset TPS robisz np. gdy zmieniasz kąt otwarcia przepustnic lub wymieniasz TPS na nowy. Sam z siebie się nie rozkalibruje, prędzej uszkodzi.
Problem z obrotami to raczej nieszczelne przewody lub przewód podciśnienia, ciągnie lewiznę. Sprawdź sobie to w pierwszej kolejności, chwyć i je szarpnij ( rozpadają się w ręku ze starości ).
Miałem podobną sytuację - wolne obroty na biegu jałowym były za wysokie (czasem na poziomie 1700 a czasem dochodziły do 2000 - rzadko zdarzało się, że były na normalnym poziomie) - po wrzuceniu biegu obroty spadały do normalnego poziomu.
Miałem wymienione wszystkie węże podciśnienia itp.
Po zresetowaniu TPS wszystko wróciło do normy.
Możliwe, że w moim przypadku poprzedni właściciel coś robił, a później nie zresetował TPSa bo w takim stanie go już kupiłem.
Panowie, wężyki już wymienione jak wcześniej w innym poście pisałem. Po tej operacji zrobiłem reset TPS bo też obroty szalały. 2 tygodnie było ok i znów doopa. Kolejny reset zrobiony i już trzeci dzień ok. Trochę poczytałem w innych miejscach i przeczuwam, że muszę po prostu przeczyścić przepustnice. Być może coś się blokuje i odblokowuje i wtedy dochodzi do błędów niskich obrotów. Dopiero ponowny reset pomaga na jakiś czas.
_________________ Aprilia caponord etv 1000 - teraz i na zawsze... ;p
Yamaha dragstar xvs 125 - ale to już przeszłość ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum