Wiek: 34 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 1241 Skąd: Lubaczów/Rzeszów
Wysłany: 2012-07-07, 07:21 zmiana mil i fahrenheitów + zmiana stopnie na litry w baku
No i udało mi się zmienić km na mile (lecz nie do końca),ale udało mi się zmienić fahrenheity na stopnie i zmieniłem tez funkcję która przyciskiem mode zmieniam sobie stopnie z litrami w baku działa elegancko,tylko coś mi licznik słabo pokazuje startuje od zera do 10 i z powrotem na zero,może wie ktoś co to może być?
[ Dodano: |7 Lip 2012|, o 10:05 ]
Tak to wygląda:
Pojawił sie problem z licznikiem mi obrotomierzem pokazują zaniżone wartości,jadę 100 pozuję że 15 obrotomierz zaniż o około tysiąc obrotów,może wiem ktoś co to jest?
Nie ten soft czy jak?
[ Dodano: |7 Lip 2012|, o 10:11 ]
[ Dodano: |7 Lip 2012|, o 21:16 ]
Już mniej więcej wiem co jest, w nowszych licznikach są inne mikrokontrolery ośmio bitowe,dlatego licznik przy 100km/h pokazuję 15-20km/h i jednocześnie nabija mniej kilometrów.
Mam płytę z nowszego licznika i po niedzieli zobaczymy co będzie.
Wysłany: 2012-07-08, 09:30
Tzn. ryzyko jest że coś ja źle zrobię czyli np. wyrwę pamięć ,ale to nie problem bo pamięć do naszych liczników kosztuje 1zł ,ale jeszcze jest tego typu problem że są inne mikrokontrolery inne w nowszych licznikach, ten soft co ja mam jest do nowszych i to jest najbogatsza wersja bo masz i temp. otoczenia i przyciskiem mode zmieniasz na litry ile masz w baku (kreski też są).
Nie wiem dlaczego nie chcieli się podjąć zmiany? Chyba nie mieli softu i dlatego
Wszystko jest bardzo proste jak już się wie,ale czasu to mnie kosztowało żeby to zrobić,nie wspomnę o kupieniu programatora i przystawki
Wysłany: 2012-07-08, 14:20
Maciek jak masz litry to masz też kreski ile jest paliwa,a jak masz stopnie to kreski znikają ,nie wiem czy o to ci chodziło,czy chcesz całkiem kreski zlikwidować?
I przyciskiem mode zmieniasz sobie.Za każdym włączonym zapłonem masz litry jak przyciśniesz mode to masz stopnie,naciśniesz znowu mode masz litry z kreskami.
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2012-07-08, 15:59
A powiedz teraz jak wygląda sprawa w momencie kiedy przekręcasz zapłon i naciskasz przycisk MODE. Rozumiem, że zmienia się tryb wyświetlania poziomu paliwa.
A jak wygląda sprawa w momencie zapalenia świateł i naciskania klawiasz MODE-działa wtedy regulacja intensywności podświetlenia zegarów?
Wysłany: 2012-07-08, 17:03
Jak przyciskam po włączeniu zapłonu mode na dłużej to zmieniam czas,a podświetlenia zegarów jeszcze nie sprawdzałem,zaraz sprawdzę.
[ Dodano: |8 Lip 2012|, o 18:20 ]
Już sprawdziłem,regulacja podświetlenia działa normalnie,włączasz zapłon i postojówki i przyciskiem set zmieniasz podświetlenie ,tylko przyciski się zmieniły nie mode a set zmieniasz.
Wysłany: 2012-07-08, 18:44
Km też zrobione tylko w starszych licznikach (taki jest u mnie z 2001roku) były inne mikrokontrolery i bije mi bardzo słabo bo i prędkość mało pokazuje przy 100km/h pokazuje 10 km/h,a w nowszych powinno być normalnie,zobaczymy bo mam płytę z nowszego licznik i przełożę pamięć to wyjdzie.W tym tygodniu myślę że temat zamknę do końca i zajmę się waszymi jak ktoś zechce
[ Dodano: |8 Lip 2012|, o 19:46 ]
Jeżeli ktoś ma oryginalną wersję europejską a zechce mieć żeby pokazywało mu litry i galony to też nie będzie problemu
[ Dodano: |8 Lip 2012|, o 19:47 ]
Jeżeli ktoś ma oryginalną wersję europejską a zechce mieć żeby pokazywało mu litry i stopnie na zewnątrz to też nie będzie problemu
Wysłany: 2012-07-08, 19:02
U ciebie to problemu nie będzie bo masz nowszy licznik.
Ale najpierw swój doprowadzam na 100% gotowości
[ Dodano: |9 Lip 2012|, o 20:09 ]
Jest dobrze, wyjeździłem paliwo i wskazuje do 4 litrów poniżej zaświeca się rezerwa i migają kreski że paliwa nie ma,jak zatankowałem do pełna to pokazuje wszystkie kreski i pisze F czyli Full
Przebiegi już też wiem jak ustawiać kto jaki zechce nie ma z tym problemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum