Wysłany: 2021-11-09, 22:24 Kufry Givi WL900
Hej Koledzy!
W poszukiwaniu nowych rozwiązań w zakresie przewozu bagaży na naszych maszynach zainteresowałem się propozycją od renomowanej włoskiej firmy. Dotychczas juczyłem centralny kufer Givi V46 oraz dwa boczne Givi E41 Keyless. Kufry sprawowały się znakomicie, tylko w krótszych przebiegach okazywały się nieco duże i ciężkie, a szczególnie E41. Dlatego moją uwagę zwróciły boczne kuferki Givi WL900 również w systemie monokey, które niezwłocznie zakupiłem.
Kuferki są zgrabne i mogą pomieścić całkiem znaczną ilość różnych klamotów mniej lub bardziej potrzebnych podczas wycieczki. Zresztą ilustracja mówi sama za siebie! No i co? Ano, jestem zadowolony z wyboru, choć konstrukcja jest nieco inna i wymagają bardziej delikatnego obchodzenia się w trakcie eksploatacji. Plastik z jakiego są zbudowane nie budzi zastrzeżeń, bo jest odpowiednio mocny i elastyczny zarazem, ale zamiast solidnych zawiasów w E41, tutaj elementem łączącym obie połówki kufra jest... zamek błyskawiczny. To solidny kawał suwaka, ale nie tak wytrzymały na różne okoliczności. Niemniej, pomimo wyraźnie mniejszych gabarytów są ładowne, zgrabne i świetnie komponują z sylwetką motocykla.
Wracając do równolegle wykorzystywanych E41, to nie zamierzam z nich rezygnować, bo doskonale sprawdziły się w drodze i niekiedy swoją konstrukcją ratowały podczas 'parkingowych' upadków. No i mają słuszną pojemność! Jednak w bieżącym sezonie zawiódł jeden z zamków szyfrowych systemu keyless, który albo blokował małą pokrywę, albo pozostawiał wnętrze kufra do dyspozycji osób postronnych. Jakoś przebiedowałem sezon, a nawet podjąłem próbę naprawy prostego mechanizmu blokady, uwieńczoną połowicznym sukcesem. Połowicznym, bo przy prostej budowie, uległa jednak zużyciu jedna z plastikowych części i korekta tego stanu okazała się problematyczna. Mimo dość wysokiej ceny 85 PLN za sztukę zamówiłem w motobagaz.pl nowe zamki, które... do dzisiaj nie doszły, bo podobno Givi nie dysponuje już zapasami. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na polskim Amazonie wyskoczyły nówki sztuki po 50 PLN z darmową przesyłką! Wziąłem dwa całując dostawcę po ekranie i jednocześnie wskazuję potencjalnym posiadaczom taką możliwość, bo u dostawcy w dalszym ciągu figuruje kilka sztuk do opędzlowania. To dość istotne, bo cena jest atrakcyjna, a wcześniejsze wyszukiwania w sieci, choć dawały dobry rezultat, to cena była wysoka, nie mówiąc o zaporowych kosztach przesyłki. Korzystajcie więc z mojej podpowiedzi za friko
Wysłany: 2021-11-10, 21:07
Hehe, do dwóch oczywiście! Fotka pochodzi ze strony producenta, ale podczas jednego z wrześniowych wyjazdów zapakowałem w ramach eksperymentu podobną zawartość i wszystko się zmieściło łącznie z lokówką i prostownicą do włosów
Tak zupełnie poważnie, producent w komplecie oferuje również kufer centralny, ale jakoś mi jeszcze nie pasuje. Jednak jest również zgrabny i estetyczny jak kufry boczne tej serii. Do mojego Givi V46 mieszczę torbę z lustrzanką z zamontowanym obiektywem reporterskim oraz lampą błyskową i jest jeszcze miejsce na podręczne klamoty podróżne. Może jak będzie mi zbywać na gotówce, to kupię także centralny WL901 i wówczas opublikuję stosowną opinię!
Wysłany: 2021-11-14, 20:31
Wicher, każdy wozi co lubi 🤪 Respiratora nie wyobrażam sobie bez kilku flaszek zacnej 'literatury', co w żaden sposób nie determinuje charakteru naszego lubelskiego kolegi! Co prawda, zamiast lornetki wożę monokular i... też się mieści, choć nie jest najważniejszym sprzętem w 'mandżurze' (dzięki Jacek za nowe pojęcie w moim słowniku). Najważniejsze, żeby kufry zawierały wszystko, co trzeba w podróżach o różnym charakterze. Na fotce część moich klamotów podczas typowego wyjazdu w Polskę
_________________ Być narodowi użytecznym - jak Staszic!
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2021-11-15, 10:08
Wojtaq napisał/a:
Wicher, każdy wozi co lubi 🤪
Oczywiście, nie neguję tego, nie poddaję pod wątpliwość.
Podobno członkowie sekty, wyznającej kult Gieesa, wożą w bocznych kufrach tylko powietrze i mnie nic do tego😁
GrzeTom
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2021-11-15, 11:11
Wicher napisał/a:
Wojtaq napisał/a:
Wicher, każdy wozi co lubi 🤪
Oczywiście, nie neguję tego, nie poddaję pod wątpliwość.
Podobno członkowie sekty, wyznającej kult Gieesa, wożą w bocznych kufrach tylko powietrze i mnie nic do tego😁
Tak... znam jednego co na wycieczkę wokół komina zabrał 3 kufry... "bo ładnie wygląda" , a później na siutrach w lesie się dziwił że ciężko:).. no ale to może być kwestia samego Giełęsa :)
[ Dodano: 2021-11-15, 11:12 ]
Wojtaq napisał/a:
Na fotce część moich klamotów podczas typowego wyjazdu w Polskę
No Wojtek. Każdy ma swoje fobie, a wręcz fetysze.. ale żeby do mandżuru pakować miseczkę z pomarańczkami..... Powiem ci chłopie że RESPECT :)
"Kierunek jest znacznie ważniejszy od prędkości. Wielu ludzi zapier..ala donikąd"
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2021-11-15, 12:48
GrzeTom napisał/a:
Tak... znam jednego co na wycieczkę wokół komina zabrał 3 kufry... "bo ładnie wygląda" , a później na siutrach w lesie się dziwił że ciężko:).. no ale to może być kwestia samego Giełęsa :)
Ładny kolega ma zestaw. Do tego centralnego, to z pół świniaka wlezie bez problemu
GrzeTom
Wysłany: 2021-11-15, 13:01
Wicher napisał/a:
Ładny kolega ma zestaw. Do tego centralnego, to z pół świniaka wlezie bez problemu
Tak.. już mu zamówiłem naklejki z "autobusów" -
"UWAGA ZACHODZI NA 1M -> " :)
Wysłany: 2021-11-15, 19:11
GrzeTom napisał/a:
(...) ale żeby do mandżuru pakować miseczkę z pomarańczkami..... Powiem ci chłopie że RESPECT :)
Wożę w kufrach nie tylko miseczkę z pomarańczami i pluszowego misia! Zabieram niekiedy prawidła do buciorów, serio! Zapytaj mojego ziomala Tymka, któremu japa na ten widok rozwarła się niczym drzwi od stodoły, co wymagało interwencji chirurga BTW wożenie pustych kufrów ma sens podczas wskakiwania w letnie 'cywilki', więc szyderstwa pod adresem PT właścicieli geesów wydają się chybione. Ile to jadu wylewa się wobec amatorów sprzętów z Bawerii, fuj!
_________________ Być narodowi użytecznym - jak Staszic!
Wysłany: 2021-11-15, 19:27
Wojtaq napisał/a:
szyderstwa pod adresem PT właścicieli geesów wydają się chybione. Ile to jadu wylewa się wobec amatorów sprzętów z Bawerii, fuj!
Wojtek a wiesz jakie moto ma teraz KOLEGA Respirator ?
_________________ APRILIA CAPONORD 1200 RALLY 2016
APRILIA ETV 1000 CAPONORD 2006 niedawno zmienił właściciela
KTM LC4 620 1994 (nie) dawno zmienił właściciela
MZ ES250 1960
Wicher [Usunięty]
Wysłany: 2021-11-15, 20:18
Wojtaq napisał/a:
wożenie pustych kufrów ma sens podczas wskakiwania w letnie 'cywilki
A rada starszych Biemdablju mówi, że jak są puste te kufry, to giełes nie tonie podczas pokonywania brodów.
Cytat:
a wiesz jakie moto ma teraz KOLEGA Respirator ?
Pewnie jakieś Moto z G(r)uzzi
GrzeTom
Wysłany: 2021-11-16, 15:27
Wicher napisał/a:
Wojtaq napisał/a:
wożenie pustych kufrów ma sens podczas wskakiwania w letnie 'cywilki
A rada starszych Biemdablju mówi, że jak są puste te kufry, to giełes nie tonie podczas pokonywania brodów.
Mój kolega od pustych kufrów zażądał bym napisał sprostowanie.
Otóż w lewym kufrze była podpinka kurtki, a w prawym podpinka spodni.
W środkowym dodatkowy kkkask , gdyby... ten na głowie się spocił :)
Także całym swym jestestwem , właściciel Beemwe , zaprzecza stanowczo, że właściciele Beemwe wożą puste kufry na motocyklu dla szpanu ! :) One są niezbędne do transportu "NIEZBEDNYCH" rzeczy. Transportu z pietyzmem i dbałością o dobre samopoczucie transportowanego mandżuru:)
Ja pitole jak fajnie że forum działa, dawno takich życiowych spraw nie czytałem
_________________ Chińskie przysłowie mówi:
"Jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się. Jeśli chcesz przez całe życie być szczęśliwy - załóż sobie ogród." dodam... żeby mieć gdzie pić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum