jaras
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2011-07-26, 06:58
Niestety- potwierdzam to:(- znam kilku ludzi, którym Givi "uciekło" w trakcie jazdy- w najlepszym wypadku było rozrzucenie gratów po drodze, ale też znam przypadek, w którym odpięty Top Case rozwalił szybę w samochodzie jadącym za nim...:(.
Trzeba uważać na system zapięcia kufrów- kiedyś miałem Givi E450- nie wypiął mi się, ale niewiele brakowało, kumpel potrącił go idąc obok moto- kufer "wyskoczył" jak jajko ze skorupki...miał luz na mocowaniu, przy tym wystającym "dzyndzlu"- pomogło wklejenie kawałka mikrogumy- ale i tak juz mu nie wierzyłem- teraz z daleka obchodzę wszystkie Givi...
pzdr...
_________________ N 51*52'57,12"
E 21*41'15,90"
KTM 1190 Adventure
Volvo XC70 CrossCountry
Jak swego czasu jechałem na Chorwację to kufry boczne latały mi jak oszalałe. Ze strachu o nie jechałem 110 -120 km/h całą drogę. Podczas powrotu było mi już wszystko jedno i przy 160 km/h nadal goniły ale nie odpadły.
Kufer centralny trzyma się jak narazie wystarczająco mocno. Wywrotki, jazda w terenie nie spowodowały jego odpięcia. Ale nie ma to jak "wilkowe" alu kufry.
Ostatnio zmieniony przez eterum 2011-07-26, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-07-26, 12:13
Heh...
Dopiero od zeszłego sezonu jeżdżę z kompletem kufrów Givi tj. centralnym V46 i bocznymi E41 i mam jedną uwagę do ich eksploatacji. Trzeba przestrzegać dopuszczalnej wagi bagażu oraz... prędkości!
Producent zastrzega sobie maksymalny ciężar bagażu w jednym kufrze nie więcej, jak 10 kg. Nie doszukałem się jednak w dokumentacji, czy chodzi o wagę samego ładunku, czy sumę razem z kufrem. W moim przypadku kufry mają ok. 4 kg każdy, więc dla bezpieczeństwa obciążanie ich 10 kg bagażu jest IMHO dopuszczalne, bo wówczas na pokładzie będziemy mieli ok. 40 kg ładunku + ok. 80 kg kierowca + 60 kg pasażer i daje nam to maksimum tego, co Capo może udźwignąć. Z praktyki wiem, że moi koledzy do kufrów Givi ładują więcej, niż ograniczenia producenta, co może się skończyć awarią systemu.
Kolejnym ograniczeniem jest udźwig stelaży, który nie przekracza 10 kg, a następnym progiem ograniczenie samego motocykla, którego instrukcja podaje max. wagę bagażu również w granicy 10 kg.
No i prędkość przewożenia określona na max. 120 km/h, ale kto tego przestrzega? W tych okolicznościach awaria systemu zamków jest realna, co może doprowdzić do wypięcia się kufra ze stelaża. Ja osobiście nie spotkałem się nigdy z relacją wypięcia Givi spowodowaną inaczej, jak tylko niestarannym wpięciem do systemu.
Moi koledzy robią długie trasy i z reguły posiadają właśnie osprzęt włoski. Wiem również o co najmniej trzech przypadkach odpięcia się kufrów aluminiowych, choć nie znam ich producenta, lecz również miało to miejsce z powodów innych, jak technologia.
Reasumując, awarie blokad szczególnie podczas jazdy mogą mieć swoją główną przyczynę w ignorowaniu zaleceń i ograniczeń producentów, choć nie można wykluczyć innych powodów.
_________________ Być narodowi użytecznym - jak Staszic!
Ostatnio zmieniony przez eterum 2011-07-26, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
Ja z kuframi Givi zrobiłem na różnych moto (cały czas te same kufry - górny Givi maxia 52 - ma z 10 lat i dwa boczne Kappa 41) ok 35 tys. km w sumie i takich przygód na szczęście nie doświadczyłem , ale widziałem odloty innych kufrów - powód niedokładne wpięcie. Powodem może być też przeciążenie, ale znaczne oraz wyrobione zatrzaski na zamkach.
Czytając te opinie to się mocno zastanawiam jaki kuferek kupić i który inny niż GIVI i Kappa pasowałyby do płyty Monokey. Może mi coś poradzicie. Obecnie zastanawiam się nad Givi v46 TECH, ale wszelkie propozycje mile widziane.
Tak się własnie zastanawiam and e52 lub v46. Potrzebuję kuferka w większości na codzienny dojazd do pracy i na jakieś wypady kilkudniowe. Waszym zdanie, który będzie lepszy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum