witam , w mojej ksiązce aprilii na tyle ile znam włoski i niemiecki a znam kilka słówek , heh, napisane jest tylko 15 W - 50 bez podania producenta lub marki . więc mam zamiar zalać elfa do motocykli syntetyk za 25 zł/l. . bedzie oki ??? czy za tanio???
Wszystko zależy od tego jaki masz przebieg i czy jesteś pewien sprawności silnika - jeżeli masz przejechane ponad 40 tys lałbym 15W50 ale półsyntetyk. A na jakim jeździsz teraz? Ja zrobiłem taki błąd na początku kariery motocyklowej - zmieniłem minerał na półsyntetyk w motocyklu Yamaha TDM 850 model 3VD z przebiegiem ponad 50 tys. km - efekt był taki , że półsyntetyk wypłukał syf w silniku, który z kolei przyblokował kanalik smarujący panewki na wale ......i było po wale ........moto poszło na części....
za 25 zł to chyba jest półsyntetyk, lałem ten olej ELF ECO HP 10W40 do yamahy TDM 850 4tx ma wysoka klase jakościową i spełnia nowe normy do wysilonych sprzęgieł ale wydaje mi się , że jest dobry do 4-cylindrówki, do Kapcia chyba bym nie wlał, do V-ki lej 15W50 lub 20W50 ( Bel Ray V Twin )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum