Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2018-07-19, 09:06 Praca sprzęgła
Cześć!
Mam pierwsze pytanie, mianowicie - gdy wrzucam bieg i trzymam sprzęgło, to w momencie dodania gazu, czuję że klamka sprzęgła jakby chciała odbić. Czy to jakieś ała, czy kwestia sprzęgła hydraulicznego?
Co więcej, wydaje mi się, że delikatnie słyszę sprzęgło na luzie - to poważna oznaka?
Witaj,
Z klamką sprzęgła, jeżeli nie dzieje się nic złego typu ślizganie sprzęgła lub problem z całkowitym wysprzęgleniem lub znalezieniem luzu to raczej nie masz się czym przejmować i może to faktycznie tylko kwestia przyzwyczajenia bo w tych silnikach na oryginalnej pompie sprzęgła i wysprzęgliku jest dosyć ciężka praca klamki.
W temacie słyszenia sprzęgła na luzie to też normalne w tych silnikach - z czasem wyrabia się delikatnie koszyk sprzęgłowy i powstaje niewielki luz powodując takie właśnie odgłosy. W moim poprzednim moto (FALCO) miałem tak przez 60 kkm i nic złego się nie działo (oczywiście można wymieniać koszyk ale technicznie nic nie poprawisz tylko wydasz trochę kasy).
Wysłany: 2018-07-19, 12:28
Dzięki - głośność jest znikoma, więc olewam temat. Co do szukania luzu, wczoraj odpaliłem maszynę po 2 dniach stania, trochę rozgrzałem, by przestawić kilkanaście metrów dalej. Miałem delikatny problem z luzem. Pytanie czy może jeszcze sprzęgło się nie rozgrzało?
Wysłany: 2018-07-19, 12:50
Sprawdzę, mam go od 2 dni. Jeszcze nie miałem okazji podjechać do znajomego mechanika, który to wszystko okiełzna. Po weekendzie sprawdzimy co tam mu dolega :) Dzięki
// P.S.
Zauważyłem, że jak stoi na centralnej, to przy wrzuceniu biegu i wciśnięciu sprzęgła tylne koło kręci się. We wcześniejszych moto tego nie sprawdzałem.
Dzięki - głośność jest znikoma, więc olewam temat. Co do szukania luzu, wczoraj odpaliłem maszynę po 2 dniach stania, trochę rozgrzałem, by przestawić kilkanaście metrów dalej. Miałem delikatny problem z luzem. Pytanie czy może jeszcze sprzęgło się nie rozgrzało?
Spróbuj podregulować sobie klamkę sprzęgła tak żeby była możliwość większego wciśnięcia i zobacz czy dalej ciężko wrzucić luz. U mnie dobrze wchodzi i na zimnym i na ciepłym.
[ Dodano: 2018-07-19, 16:50 ]
maxx napisał/a:
// P.S.
Zauważyłem, że jak stoi na centralnej, to przy wrzuceniu biegu i wciśnięciu sprzęgła tylne koło kręci się. We wcześniejszych moto tego nie sprawdzałem.
To już praktycznie masz odpowiedź dlaczego ciężko znaleźć luz - reguluj klamkę a jak nie pomoże to najlepiej odpowietrz układ przy okazji najlepiej wymieniając płyn i czyszcząc wysprzęglik.
Koło w sumie może się delikatnie kręcić szczególnie na zimnym silniku ale powinna być możliwość bezproblemowego zatrzymania go ręką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum