Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2019-03-28, 10:08 Rozrusznik sam kręci
Cześć.
Mega dziwna sprawa :) Odpaliłem motocykl, jechałem - ale po chwili zgasł. I teraz hicior... zaczął sam kręcić rozrusznikiem. Co więcej, jak wyłączyłem przycisk rozruchu, on dalej próbował kręcić.
Dopiero jak odpalił, wróciło do normy i już się nie powtórzyło.
Wydaje mi się, że podobnie miałem w zeszłym roku (raz) jak go odebrałem od mechanika.
Wiek: 47 Dołączył: 19 Cze 2015 Posty: 457 Skąd: dolnoslas-opols
Wysłany: 2019-03-28, 11:11
Jednak trzeba chcieć poszukać .....
_________________ Yamaha XT1200Z Super Tenere :))
BYŁA: Aprilia Caponord ETV 1000 2001r.
wcześniej : SUZUKI BANDIT 2000r.
i jeszcze pare innych...
szajba na punkcie cafe racer-ów
Wysłany: 2019-03-28, 11:22
Było opisane ,przekaźnik rozrusznika pada ,albo styk a manetce może robić kuku,warto sprawdzić połączenia plusowe rozrusznika jak i zajrzeć do rozrusznika w jakim stanie.
Dobra i tak dużo napisałem.Szukac,badać ,wymieniać ,składać i dzidaaaaa!
Wysłany: 2019-03-29, 13:09
Dzięki za wszystkie wiadomości.
Podsumowując sprawa wygląda tak, że moto ma problem z rozruchem, trzeba pokręcić. Co więcej przygasają zegary przy rozruchu. Nawet na w pełni naładowanym aku.
Aku mierzyłem w spoczynku, cały czas trzyma napięcie rzędu 12,6V
Jak już odpali to czasami właśnie pojawia się problem ze sklejeniem przekaźnika.
Przy odpalaniu ewidentnie słychać przekaźnik przy aku.
Spróbuję od wymiany przekaźnika, zobaczymy co będzie dalej
Wysłany: 2019-03-29, 13:46
Ile razy mam pisać ze należy sprawdzić jeszcze połączenia pradawne czytaj PLUS na rozrusznik bo to ze skleiło przekaźnik to straty napięciowe .Zamiast przekuwać przez złącza to wytwarza się ciepło ,iskrzenie i potem ciężko pali.
Nic się samo nie dzieje.
Są skutki to trzeba znaleźć przyczynę !
Akku może mieć nawet 5000 Volt jak pod obciążeniem spadnie na 9 volt to nie będzie dobrze kręcił rozrusznik!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum