Witam grono
Mam taki problem, wczoraj wracając ze szkolenia po jakiś 200km juz w mieście jadąc na 3 biegu usłyszałem mocne trzaski z napędu. Tylko pod obciążeniem czyli na gazie...
Dzisiaj zdjąłęm koło, łożyska ok, zbierak ok, łańcuch i zębatki też ok, luz łańcucha ok...
Tylko zauważyłem jedną sprawę, zębatka zdawcza na wrzuconym biegu ma spory luz, tzn mogę ją obrócić o jakąś 1/5 obrotu......
Czy ktoś może miał taki przypadek ?
I czy tam sie coś dzieje ....?
_________________ Wczesniej - Vstrom DL 650
Teraz - Caponord 2002
No okazało sie, że jednak chyba łańcuch na przedniej zębatce choć do końca nie jestem pewien...
Ale martwi mnie ten luz na obrocie wałka zdawczego....(na wrzuconym biegu mogę go obrócić i 1/5 1/4 obrotu prawie)
Może ktoś coś ???
Teraz - Caponord 2002
Stiopa
Ile cylindrów ma Caponord: 2
Wysłany: 2019-06-05, 14:15
Łańcuch może być zużyty nierównomiernie . Tzn. na niektórych ogniwach uszczelnienia poszły się paść , dostała się woda i jest tak wszystko skorodowane . U mnie skończyło się to zerwaniem łańcucha bo cały wyciągnięty nie był , luz był ok , wyglądał niby dobrze a dopiero po jego dokładnych oględzinach na wierzchu wyszło co się działo .
A co do luzu na zębatce zdawczej . To ten luz ma zębatka na wałku czy cały wałek z zębatką . Bo to dwie różne rzeczy .
_________________ "Zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy..."
Wydaje mi się, że taki obrót jest w granicach normy - jest to po prostu suma luzów pomiędzy wszystkimi przełożeniami skrzyni biegów. Nie sprawdzałem u siebie ile luzu ma wałek zębatki zdawczej, ale na biegu można kawałek luźno obrócić tylne koło, a wiadomo że prędkość obrotowa zębatki zdawczej jest większa niż koła
Wydaje mi się, że taki obrót jest w granicach normy - jest to po prostu suma luzów pomiędzy wszystkimi przełożeniami skrzyni biegów. Nie sprawdzałem u siebie ile luzu ma wałek zębatki zdawczej, ale na biegu można kawałek luźno obrócić tylne koło, a wiadomo że prędkość obrotowa zębatki zdawczej jest większa niż koła
Dzieki za odp, a jeśli ktoś mógłby sprawdzić u siebie ten luz to byłbm wdzieczny
[ Dodano: 2019-06-06, 11:26 ]
No i przejażdżka dzisiaj :(
To nie łańcuch, bo nie wskakuje na zęby tylko coś w środku po drugiej stronie wałka zdawczego. Strzela , chrupie , nie wiem jak to nazwać :(
Silnik w tym miejscu tak gorący że śruby od pokrywy zębatki nagrzane jak nie wiem.....
Teraz - Caponord 2002
Ile cylindrów ma Caponord: 1
Wysłany: 2019-06-16, 16:51
Witam, podłączę się pod temat...
Wczoraj wracając z gór zaczął strzelać napęd.... okazało się że łożysko tylnego koła od strony tarczy hamulca padło.
Możecie mnie poratować informacją jakie łożyska i oringi na tylne kolo do Caponorda 1200 2016 rok. Akurat jestem w Norwegii i pasuje jakoś wrócić ... pozdrawiam
łożysko wałka zdawczego pewnie umarło - wnioskuje to po opisie...
zdejmij osłonę zębatki przedniej, poluzuj łańcuch i zobacz czy zębatka nie ma luzów bocznych łącznie z wałkiem, oraz czy swobodnie się obraca
No właśnie nie ma tam luzów, zębattka obraca się normalnie i żadnych bocznych luzów.
Wymieniłem łożyska w tylnym kole w piątek, myśałem że to jest przyczyna.
W niedzielę na powrocie z 3miasta 40km przed domem znów zaczęło strzelać i jak przyglądałem się na łańcuch w czasie jazdy to mocno podskakiwał........
Napęd zamówiony, zobaczymy po wymianie.
[ Dodano: 2019-07-05, 10:18 ]
jagiel napisał/a:
łożysko wałka zdawczego pewnie umarło - wnioskuje to po opisie...
zdejmij osłonę zębatki przedniej, poluzuj łańcuch i zobacz czy zębatka nie ma luzów bocznych łącznie z wałkiem, oraz czy swobodnie się obraca
Jagiel mam pytanko.
Zamówiłem nowy napęd, założyłem wczoraj łąńcuch DIDa VX i zębatki Sunstara, po naciągnieciu mam wrażenie że w pewnym momencie łańcuch jest napięty a jak obrócę koło to ma prawidłowy luz......
Czemu tak , jeśli cały napęd nowy ?
Teraz - Caponord 2002
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum